Radu Roşcanu

Radu Roşcanu

1934 – 2022

Prea Cucernicul Domn RADU-MARIN ROSCANU, Drt. Teol., Ing.

Cu profund regret vă aducem la cunoștință că pe data de 5 septembrie 1922, s-a stins din viață Prea Cucernicul Domn RADU-MARIN ROŞCANU, Doctor în Teologie., Ing. membru al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români și vicepreședinte al Cenaclului Mihai Eminescu.

Dânsul a fost hirotonit Diacon și apoi Preot greco-catolic pentru Canada.

Părintele Roșcanu ne lasă în urmă amintirea unui om de cultură, pașnic și demn. 

Să se odihnească în pace! 

Curriculum Vitae

S’a nascut în 12 Aprilie 1934, în Sacuieni, Bihor, România. Diploma de Inginer Constructor (5 ani), Institutul de Constructii din Bucuresti. Stagiu tehnic în Franta (Constructii cu protectie anti-atomica). Complement de studii în management (Univ. McGill, Montréal, Qc).
Studii de Teologie la Colegiul «Bessieux» Libreville (Gabon), la « Institutul Teologic Ortodox Sfântul Sergiu »  Paris (Franta), la « Institutul de Studii pentru Rasaritul Crestin Mitropolit Sheptytsky » din Ottawa (Canada), la « Uniunea Teologica Catolica » din Chicago si la manastirea din Redwood-Valley California (U.S.A.), la Universitatea Montreal din Montreal si la Universitatea Sherbrooke (Canada).
Absolvent al Facultatii de  Teologie, Etica si Filosofie – maître ès arts la Universitatea din Sherbrooke. Doctorant (Teza de doctorat în curs de redactare) la aceeasi Universitate.

Curriculum Vitae religios:
Protopop mitrofor greco catolic (bizantin), Iconom Stavrofor, fost Singhel (ecumenism), fost Vicar Eparhial – exarh al Exarhatului de Toronto si a Rasaritului Canadei (sub protectia sacerdotala a Eparhiei ukrainiene greco catolice de Toronto si Rasaritul Canadei) 1997 – 2005.
Din aprilie 2005, este sub omoforul Excelentei Sale mitropolitului Nicolas din SUA aflat sub jurisdictia Patriarhiei ecumenice de la Constantinopol.

A fost hirotonit Diacon, si apoi Preot greco-catolic pentru Canada, de catre P.S.Sa Vasile Hossu, Eparh român greco-catolic titular de Oradea, în  luna Mai 1991.

A fost hirotesit Iconom Stavrofor, de catre acelas Eparh, în 1992.

A fost numit de catre P.S.Sa Vasile Hossu, Director al « Misiunii Române Unite Parintele Ion Deliman », din Canada, în 1992.

A fost hirotesit de catre P. S. Sa Vasile Hossu, Capelan în streinatate al «  Ordinului episcopal Sfântul Ioan Gura-de-Aur », în 1993.  

Ordinul este administrat din anul 2005 de catre Misiunea de Ajutor pentru Bisericile crestine (AEM Inc.)

A fost numit în 1993 de catre P. S. Sa Isidor (Borecky), Eparhul Bisericii ukrainiene greco-catolice de Toronto si Rasaritul Canadei- ca prim paroh al « Parohiei greco-catolice (Bizantine) a Sfintei Schimbari la Fata », din Laval – parohie ne-teritoriala, canadiana, nationala, bilingva (cu limbile liturgice româna si franceza).

Din aprilie 2005, aceasta parohie apartine jurisdictiei Patriarhiei ecumenice de la Constantinopol.

A fost numit în 1995 de catre P. S. Sa Isidor (Borecky), Eparhul Bisericii ukrainiene greco catolice de Toronto si Rasaritul Canadei – ca Vicar eparhial pentru Românii greco catolici din eparhie (având misiunea de a dezvolta la Canado-Români si la poporul quebechez viata de credinta de traditie bizantina – ortodoxa -), si hirotesit Singhel eparhial (Vicar foraneu) în Provincia Quebec pentru problemele ecumenismului (având misiunea de a întreprinde actiuni pentru apropierea dintre Bisericile de traditie bizantina si pentru apropierea fata de Ortodoxie).

A fost numit în 1997 de catre P.S.Sa Isidor Borecky, si prim Paroh al Parohiei greco-catolice (Bizantine) « Sfântul Vasile cel Mare » din Ottawa, a treia parohie pentru românii greco-catolici (bizantini) din Canada si a doua în Ontario, – parohie ne-teritoriala bilingva (cu limbile liturgice româna si engleza).

Din aprilie 2005, aceasta parohie apartine jurisdictiei Patriarhiei ecumenice de la Constantinopol.

A fost hirotonit in 1997 intru protopop mitrofor exarh (echivalent cu horepiscop), de catre P. S. Sa Isidor Borecky, si confirmat ca prim inainte statator al nou infiintatului Exarhat greco-catolic bizantin pentru Toronto si Rasaritul Canadei.

Incepand cu 9 aprilie 2005, exarhatul devine autonom. (Situatie provizorie).

In prezent el nu este necesar ca institutie si s’a incadrat in regulile ale Patriarhatului ecumenic.
Este, din anul 1988, Director al « Misiunii de Ajutor pentru Bisericile Martire » – ramura francofona pentru America de Nord a Corporatiei caritative « Aide aux Eglises Martyres » (Ajutor pentru Bisericile Martire) – si Directorul « Editurii Sfintei Schimbari la Fata », responsabila pentru publicarea buletinelor « La Voix des Martyrs » (difuzate în Canada si
in trecut in SUA), « The Voice of Martyrs » (difuzate în Canada), « Mission of Hope » (difuzate în trecut în SUA), si « Vocea Martirilor » (difuzata în trecut în România). Scopul acestei Misiuni este de a informa publicul crestin de toate confesiunile asupra persecutiilor impuse crestinilor în tarile foste comuniste, cu o preocupare speciala pentru toti crestinii persecutati în România, si deasemenea de a ajuta la reconstruirea vietii de credinta în tarile ex-comuniste, în special în România.

Este casatorit cu Doamna preoteasa Stela Roscanu, nascuta Prodan, biolog si profesoara, directoare a « Misiunii de Ajutor pentru Bisericile Martire », care îl ajuta si sprijina întru toate.

Organizatii profesionale si savante:

Prea Cucernicul Domn Radu Roscanu a fost membru al « Societatii Canadiene pentru Studiul Orientului Crestin » (Societate savanta) – care a incetat sa fie activa.

Este membru al « Ordinului Inginerilor din Quebec » (Societate profesionala).

(Apartenenta consecutiva pe parcursul carierei:

ASIT – Romania

Ordre des ingénieurs du Maroc

Association des Ingénieurs de la Nouvelle-Écosse

Société Canadienne de Génie Civil)

Ordine cavaleresti:

Prea Cucernicul Domn Radu Roscanu este Cavaler Comandor al Ordinului Patriarhal al Sfintei Cruci din Ierusalim – Capitlul canadian – (Mare Maestru al Ordinului este Prea Fericitul Grigore III, Patriarh al Antiohiei, Alexandriei, Ierusalimului si al Intregului Orient).

Realizari:

A vorbit la posturi de radio occidentale, si în România, (Astfel, la Radio «Vocea Americii» din New-York – SUA în 1983; la  Radio «Europa Libera» din München – Germania în 1984; la Radio «Africa 1» din Libreville – Gabon în 1985; la «Radio Canada» din Montreal – Canada în 1993; la «Radio Canada» din Roberval – Canada în 1996; la «Radio Canada» din La Pocatière – Canada în 1996; la «Radio Cluj» din Cluj – România, în 1993 si în 1997, la « Radio
Renasterea » din Cluj in 2000).

A tinut conferinte si predici în biserici (romano-catolice , greco-catolice, ortodoxe si protestante, etc.), în  mânastiri si comunitati religioase, în institutii de învatamânt (primar, secundar, colegial, universitar), în  asociatii civile si religioase, (Astfel: în Franta – la Paris, la Lyon; în Italia – la Roma, la Napoli; în Canada – la Montreal, la Ottawa, la Cornwall, la Quebec, la Sherbrooke, la Joliette, la Valleyfield, la Roberval, la Chicoutimi, la Grand’Mère, la Charlevoix precum si în alte numeroase localitati; în S.U.A. la Schenectady; în Gabon – la Libreville; în România dupa 1989 – la Oradea, la Cluj, la Bucuresti, la Baia-Mare, la Blaj, la Arad, la Timisoara; în Ungaria – la Budapesta si la Nyiregyhaza).

A publicat numeroase mesaje si articole în diferite publicatii ca: « La Voix des Martyrs », (Montreal-Canada), « Vocea Martirilor » (Bucuresti-România), « Românul Liber » (Londra-Anglia), « Curierul Românesc » (Hamilton-Canada), « Jésus, Marie et Notre temps” » (Montreal-Canada), « Viata Crestina » (Cluj-România).

A publicat pamflete, ca: « Apartheid en Roumanie communiste » (Montreal-Canada).

A dat interviuri la jurnale si la reviste,  astfel: « Le Devoir » din Montreal-Canada; « La Presse » din Montreal-Canada; « L’Informateur Catholique » din Montreal-Canada, « Vivre ensemble » din Montreal-Canada.

A întreprins actiuni de ajutor în favoarea unor personalitati românesti oprimate (campanii de informare, scrisori de sustinere, etc.) ex. : Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa (preot roman ortodox), Corneliu Traian Popescu (pastor român evanghelic), etc.

A adunat fonduri si a organizat venirea în Canada a unui Eparh si a unui Proto-singhel ai Bisericii Române Unite, pentru a le permite sa se exprime în fata unor auditorii crestinesti si pentru ca ei sa poata lua contact cu ierarhi ai Bisericilor si pentru ca sa poata vorbi la posturile de televiziune, de radio, în fata unor auditorii academice si pentru ca sa poata sa se exprime în presa scrisa.

A adunat fonduri si a subventionat iesirea din Romania în Occident (în Franta, în Italia si în Gabon) a trei preoti fosti detinuti in inchisorile comuniste, si a asigurat conditiunile ca acestia sa poata vizita unele sanctuare din Franta, din Italia si din Gabon, precum si unele comunitati de credinta din Africa si din Canada. Scopul urmarit fiind reculegerea lor si posibilitatea pentru ei de a aduce marturie asupra persecutiei religioase comuniste din România.

A tradus, tiparit si transportat în România, carti crestinesti, carti de cateheza liturgica si de consolidare a credintei, pentru copii si adulti, astfel: « Sfânta Liturghie » în 12.500 exemplare; « Rugaciunea » de Alexis Carrell în 5.000 exemplare; « Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ion Gura-de-Aur » (cateheza liturgica ortodoxa) în 5.000 exemplare; « Credeul » (cateheza ortodoxa pentru adulti si copii), « Biblia si Liturghia » precum si patru « Carti de colorat pentru copii » având subiecte religioase.

A initiat si realizat culegerea de semnaturi pe o petitie destinata sa pretinda restituirea bisericilor, caselor parohiale, scolilor, spitalelor, seminariilor, mânastirilor, cimitirelor, etc.

Publicatii:

« Dieu, cet inconnu », publicata in Montreal, Canada, in 1999, editura misiunii AEM cu numele « Edition de la Transfiguration ». Lucrare tradusa in romana si publicata de editura Dacia din Cluj in 2000, sub titlul « Dumnezeu, acest necunoscut ». Ambele sunt disponibile si prin internet. Tradusa in limba engleza si publicata sub forma de pdf pe pagina web http://www.entraidefraternelle.com.

« Langage et vérité ». in curs de publicare (trim. 2 – 2005) in Montreal, Canada, editura misiunii AEM cu numele « Edition de la Transfiguration ». disponibila pe internet.  Lucrare tradusa in limba romana sub titlul « Adevarul vorbirii », de publicat in trim. 4 – 2005 la Montreal. Ambele sunt disponibile si prin internet.

« Grandeur et décadence d’une institution d’Église » in curs de publicare la Montreal, Canada, in 2005, editura misiunii AEM cu numele « Edition de la Transfiguration ». Lucrare tradusa in limba romana sub titlul « Maretia si declinul unei institutii bisericesti », de publicat la Montreal in trim. 2 – 2005. Disponibile pe internet.

« Ferestre deschise », in plan de publicare la Montreal, Canada, in 2005, editura misiunii AEM cu numele « Edition de la Transfiguration ». In traducere : « Fenêtres ouvertes », de publicat in Montreal in 2007. Disponibile pe internet.

« Mémoire et mission », in plan de publicare la Montreal, Canada, in 2006, editura misiunii AEM cu numele Edition de la Transfiguration.

« Ganduri pentru romani si romance », serie de emisiuni de cultura la « Radio etnic » Montreal, pe discuri CD Rom – 2 vol., si sub forma de fisiere pdf. Disponibile prin internet.

« Introduction à l’Orient chrétien », studiu articol, in revista « Vivre ensemble », Montreal, 1996. In romana, « Introducere la cunoasterea Rasaritului crestin », in brosura, editia Exarhatului roman. Disponibile si prin internet.

« Le Temps dans l’Orthodoxie », studiu articol, in « Revue canadienne de la Liturgie », Ottawa, Canada, 1997. In romana, « Timpul in Ortodoxie », in brosura, editia Exarhatului roman. Disponibil si prin internet.

« Marturia unui facator de pace », articol omagial, in buletinul « Entraide fraternelle des Églises », Montreal, Canada, 1998, si in brosura. In franceza, « Témoignage d’un pacificateur », publicat in revista « Logos » a Institutului Teologic Mitropolit Sheptytskyi din Ottawa, in 1998. Disponibile si prin internet.

« La Voix des Martyres », « The Voice of Martyrs », « Mission of Hope », « Vocea Martirilor », « Brotherly Help to the Churches », « Entraide fraternelle des Églises », http://www.entraidefraternelle.com, – editarea lunara a acestor buletine in franceza, engleza si romana, intre 1986 si 2005 (articole de fond, rubrici religioase, culturale) – tiraje medii pe support hartie – 2500 exemplare. Ele sunt disponibile si prin internet.

Conferinte:

« Rolul Diasporei în dialogul ecumenic de azi », conferinta raport, la Seminarul « Orientalium Dignitas » al Institutului Teologic din Nyiregyhaza – Ungaria, 1994.

«  La situation de la transmission de la foi en Roumanie; histoire, foi et culture » -la Munchen, Germania, 1994.

« Autonomia si disciplina Bisericii Române greco catolice », conferinta raport, la Universitatea  Brooks, St. Catharines, Canada, 1995.

« Biserica româna greco catolica la 300 ani de existenta; probleme identitare si ale vietii ecleziale », conferinta raport, la Universitatea St. John’s din Labrador, Canada, 1996 .

« Le christianisme roumain et son esthétique », conferinta raport, la Universitatea Ottawa, din Ottawa, Canada, 1997.

« Predici », « Sermons », serie de predici si omilii in romana, franceza si engleza, in bisericile si scolile din Quebec, Ottawa, Toronto, si in provincie, intre 1990 – 2005.

« Socialisme réel et foi chrétienne », studiu si conferinta, Universitatea Montreal, Montreal, Canada.

« Tillich et l’Orthodoxie », studiu si conferinta, Universitatea Sherbrooke, Canada, 2001.

« Apartheid en Roumanie communiste », pamflet, brosura si tiparire in ziarul « Jésus Marie et notre temps » din Montreal, 1986.

Emisiuni radio:

« Scrisoare catre o calugarita », emisiune la « Radio Europa Libera », 1984.

« Ganduri pentru romani si romance » Serie de emisiuni culturale, la « Radio etnic », Montreal, 2000 – 2001.

Activitati ecumenice si caritative:

A lucrat pentru apropierea ecumenica fata de Biserica Ortodoxa si pentru mai buna cunoastere si apropiere a Bisericilor Greco-Catolice bizantine (ortodoxe) între ele.

A participat la initierea primului « Colocviu inter-eclezial al Bisericilor greco-catolice (Bizantine) ». Subiectul Colocviului a fost centenarul Enciclicei « Orientalium Dignitas » al Papei Leon XIII.

A continuat sa participe la organizarea acestui Colocviu, care s’a tinut în Noembrie 1994 la München – Germania.

A participat ca invitat si ca raportor la Seminarul organizat de Institutul Teologic Greco-Catolic « Sfântul Atanasie » de la Nyiregyhàza (Ungaria) având ca subiect « Centenarul Enciclicii Orientalium Dignitas » (Noembrie 1994)

A participat ca membru al Societatii si ca raportor la « Simpozionul Societatii canadiene pentru studiul Orientului crestin » în Martie 1995 la Universitatea din St.Catharines – Ontario – tinut la Universitatea Brooks, prezentând lucrarea « Autonomia si disciplina Bisericii Române Unite ».

A participat ca raportor in 1997 – luna iunie – la Simpozionul aceleiasi Societati savante în orasul St.John’s – Labrador – unde a prezentat raportul « Biserica româna greco catolica la 300 ani de existenta; probleme identitare si ale vietii ecleziale »

A scris un articol tratând «Timpul în dreapta credinta » pentru « Revista nationala de liturghie » din Ottawa, facând astfel cunoscute aspecte ale spiritualitatii Bisericii rasaritene.

A scris deasemenea un articol tratând « Introducere la cunoasterea Orientului crestin » pentru buletinul « Vivre ensemble » al Centrului Bellarmin din Montreal.

A participat, împreuna cu sotia sa doamna Stela Roscanu, la recolectiuni (exercitii spirituale) ale Centrului « Cidera» de la Rabat (Maroc). A facut parte cu sotia sa Stela din « Cercul de studii islamo-crestin » din Casablanca (Maroc).

A tradus din limba franceza în limba româna lucrarile: «Rugaciunea» de Alexis Carrell, «Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie» – lucrare de cateheza liturgica ortodoxa -, «Credeul» – lucrare de cateheza doctrinala ortodoxa -. si traduce in prezent cartea « Memorii » ale lui Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla.

A contribuit la construirea primei biserici greco-catolice de talie insemnata, edificate dupa perioada comunista – biserica catedrala eparhiala « Maica Domnului » de la Oradea – România (a organizat « sponsorizarea » eparhiei române catolice orientale de Oradea de catre Parohia romano-catolica « Saint-Sixte » din orasul Saint-Laurent din Canada; a obtinut gratuit – în dar – planurile acestei biserici,  care au servit apoi la edificarea bisericii din Oradea; a adunat si a trimis în tara 50.000 dolari U.S.A. in 1992, ce au servit pentru construirea acesteia).

A efectuat 20 misiuni de ajutor în 10 ani pentru Biserica româna persecutata, ce s’au soldat cu înzestrarea acesteia cu urmatoarele:

  • literatura crestina (biblii, evanghelii, carti liturgice de rugaciune, carti de cateheza liturgica, carti de colorat pentru copii,  carti scrise de Parinti ai   Bisericii Rasaritului, etc.);
  • numeroase filme video si filme 14 mm cu subiecte religioase;
  • retro-proiector, aparate de proiectie 14 mm, radio- casetofoane, aparate radio, detector de radiatii  nucleare pentru protectie personala;
  • numeroase potire, discuri, luminare, odajdii, sutane, materiale pentru sutane;
  • icoane, colectii de reviste de spiritualitate;
  • autoturisme Dacia si Oltcit pentru episcopi si preoti ( 10 autoturisme);
  • utilitara Mercedes pentru un episcop; auto-turism pentru mitropolit
  • ordinatoare si lap-topuri Epson si Brother echipate cu logiciale pentru tratare de texte, gestiune si editica;
  • imprimante laser si cu puncte, masini de scris manuale, electrice si  electronice;
  • încaltaminte ortopedica, hrana pentru bolnavi, corsete ortopedice pentru handicapati, cârje si bastoane;
  • imprimerie offset completa pentru un seminar;
  • masini de copiat cu alcool si materiale anexe;
  • medicamente, stimulatoare cardiace, aparate de corectat auzul deficitar, orteze si proteze, complexe de aparate pentru dentistica, defibrilatoare;
  • planuri pentru construirea unei biserici, bani pentru finantarea construirii acesteia (50,000 dolari) asa cum s’a aratat mai sus;
  • sume de bani pentru finantarea întretinerii copiilor si tinerilor la scoli si universitati, (burse, semi-burse);
  • masini de cusut electrice;
  • aparate fax, modemuri, receptor telefon, trailer pentru autoturism;
  • masini de policopiat, finantarea repararii de masini de fotocopiat, hârtie pentru fax, fotocopieuze si masini de  scris, etc.

A efectuat prima misiune in Ukraina in 2004 ca participant la campania pentru succesul revolutiei « portocalii » siajutorarea Patriarhatului Ukrainian greco-catolic. A indeplinit actiuni cum sunt:

Prin Misiunea de Ajutor pentru Bisericile Martire  a trimis un prim dar, in valoare totala de 40,000 $ Can, poporului ukrainean, dar constituit din urmatoarele:

  • Pantofi ortopedici, orteze, proteze si bandaje speciale de compresiune arteriala in valoare de cca 30,000 $ Can, doua aparate fax in valoare de 500 $ Can. Aceste daruri sunt date in memoria vesnica a Excelentei Sale  Kir Isidor, fondatorul Bisericii ukrainene canadiene greco-catolice, care a iubit si neamul romanesc. Darurile au fost date Eparhiei ukrainene, fiind destinate Patriarhatului nostru din Kiev.
  • Un al doilea dar a fost trimiterea a 1,000 $ Can. Parriarhiei din Kiev.
  • A adus marturie prin postul de Radio Voskessinya din Kiev in sprijinul revolutiei etice care a condus la inlaturarea regimului neo-comunist.

Distinctie sacerdotala:

In luna martie 1997 a primit « Ordinul episcopal Sfântul Ion Gura-de-Aur » – medalie si diploma – din partea Prea Sfintitului Vasile Hossu, Eparhul român greco catolic titular de Oradea, pentru « merite exceptionale în ajutorarea si sustinerea Bisericii române greco catolice (bizantine) ».

Curriculum Vitae obstesc si politic:

A participat la Congresele de la Geneva, Paris, Saint-Maur, ale Uniunii Romanilor Liberi (Organizatie de rezistenta anti-comunista a diasporei).

Ales Vice-presedinte al Comitetului Coordonator al UMRL, pe durata a trei legislaturi (total 7 ani).

Autor al « Manifestului pentru Romanii de pe continentul african » publicat in « Romanul Liber », Londra, Anglia.

Misiuni de legatura in folosul UMRL in Kinshasa (Zair), in Pretoria, Johannesburg, Cape-Town (Africa de Sud).

Activitati culturale si mediatice in folosul UMRL in Libreville (Gabon), Geneva (Suisse), Munchen (Germania).

Conferinte si marturii in mediul diplomatic din Libreville, Gabon.

Organizarea filialei canadiene a UMRL Canada, la Montreal, Canada.

Rapoarte si informari anuale catre Comitetul Coordonator al UMRL, Londra si Paris, informari si comunicari ocazionale adresate Casei M. S. Regelui, la Versoix, Elvetia.

Curriculum Vitae Profesional:

FORMATIE PROFESIONALA TEHNICA

Inginer Constructii civile si industriale, Facultatea de Constructii civile si industriale, Institutul de Constructii, Bucuresti, Romania

Stagiu de studii in geniu nuclear, Comisariatul Energiei Nucleare, si Electricité de France, la Paris, Saclay, Lyon (Franta)

Curs de formatie in gestiune, Universitatea McGill, Montreal (Canada)                

ASOCIATII PROFESIONALE

Ordre des Ingénieurs du Québec

Association des Ingénieurs de la Nouvelle-Écosse

Société Canadienne de Génie Civil

EXPERIENTA INGINERIE

1988 – 1992: Consultant in constructii si geniu civil

Montreal (Québec)

Planuri si devize, gestiune de proiecte, consultant

in organizare, planificare si control de calitate

1982 – 1988: Consultant in cladiri si geniu civil

Libreville (Republica gaboneza)

Planuri si devize, gestiune de proiecte,

controlul calitatii executiei lucrarilor

1981 – 1982: LAVALIN – SHAWINIGAN INC.

Montréal (Québec)

Director adjunct de proiect

1979 – 1980: GROUPE DESSAU – LVM INC.

Montréal (Québec)

Inginer rezident la Caniapiscau, Baie James

Controlul mecanicii solurilor si al betonului

Pentru lucrarile complexului de santiere

de baraje si diguri

1973 – 1979: ENGINEERING ALBATROS ENR.

Casablanca (Maroc)

Director si proprietar

Planuri si devize pentru proiecte de constructii militare,

Scoli, cladiri, locuinte rezidentiale, hoteluri, aeropoarte,

Spitale, etc.  

1972 – 1973: TRUSTUL DE IZOLATII PENTRU LUCRARI INDUSTRIALE

Bucuresti (Romania)

Sef de serviciu atasat Directorului general

1970 – 1972: COMITETUL DE STAT PENTRU ENERGIE NUCLEARA

Bucuresti (Romania)

Inginer principal I, Directia generala de cercetare si dezvoltare, departamentul geniului industrial

COMITETUL DE STAT PENTRU CONSTRUCTII, ARHITECTURA SI SISTEMATIZARE

Bucuresti (Romania)

Sef de grupa inspectori, Directia generala de inspectii si control

1961 – 1967: TRUSTUL DE CONSTRUCTII SI DE MONTAJE ENERGETICE

Bucuresti (Romania)

Sef de département, atasat Directorului general

1957 – 1961: CONSTRUCTII – MONTAJE ONESTI

Onesti (Romania)

Inginer rezident

EXPERIENTA INVATAMANT TEHNIC SI UNIVERSITAR

1974 – 1978: SCOALA NATIONALA DE INGINERI HASSANIA

Casablanca (Maroc)

Profesor de desen tehnic si masuratori terestre

1982-1985: SCOALA NATIONALA DE INGINERI – UNIV. O. BONGO

Libreville (Republica gaboneza)

Profesor de geniu civil si de gestiune inginereasca

1984-1985: SCOALA NATIONALA DE EDUCATIE

Libreville (Republica gaboneza)

Profesor de mecanica tehnica

REALIZARI PRINCIPALE IN INGINERIE

Directia controlului calitatii lucrarilor (diguri si baraje, statii de transformare electrice, linii de transport) si a calitatii materialelor, in executia a patrusprezece companii ale unui trust de constructii :

  • patru contractori de centrale termo- si hidroenergetice
  • sapte contractori de linii de transport de inalta tensiune
  • trei uzine de prefabricate (beton armat si metal)

Supravegherea executarii unor linii de inalta tensiune (400 KVA) (cca 2,500 km) si controlul calitatii executarii de centrale termoenergetice totalizand 2,000 MW.

Pe un santier de diguri si baraje de 480 milioane de dolari, administrarea unui contract de 11 milioane de dolari pentru servicii tehnice de control prin laborator si inspectii a materialelor si procedeelor folosite.

Crearea unui birou de studii si realizarea de lucrari de studii de beton armat pentru obiective cum sunt:

  • doua spitale
  • cazarmi pentru Fortele Aeriene;
  • cinci institutii scolare;
  • cincizeci de resedinte particulare;
  • imobile de 11 si 14 etaje;
  • condominiumuri;
  • posturi de transformare electrice;
  • constructii aeroportuare;
  • fundatii pentru linii de transport electrice;
  • rezervoare de apa;
  • castele de apa;
  • statii de transformare electrice;
  • lucrari de retentie pentru centrale hidroelectrice.

Directia lucrarilor unui santier de rafinarie si supravegherea executarii fundatiilor pentru coloanele (turnurile) cracarii catalitice.

Invatamantul materiilor legate de inginerie la nivelul tehnic – scolar si universitar.

Coordonarea directiei lucrarilor si administrarea bugetelor pentru echipe compuse din saizeci de persoane.

Coresponsabilitatea pentru directia studiilor tehnice pentru o uzina de epurarea apelor avand un debit maxim de 4,83 x 10 m.c. pe zi, in principal pentru fazele urmatoare totalizand 155 milioane de dolari :

  • cladirea noroaielor;
  • inmagazinarea noroaielor;
  • directia elaborarii planurilor si devizelor;
  • controlul elaborarii planurilor si devizelor;
  • controlul calitatii lucrarilor santierului;
  • participarea la atribuirea mijloacelor, creditelor si personalului de gestiune si control;
  • organizarea si controlul lucrarilor subantreprenorilor.

Studiul calitatii lucrarilor si a gestiunii financiare pentru un santier de constructii hidroenergetice (baraje si centrale hidroelectrice de 1200 MW).

Realizarea de studii speciale de cercetare a materialelor constitutive pentru baraje si diguri (mecanica solurilor, betoane si betoane armate).

Supravegherea betonarii structurilor totalizand 150 000 m.c. de beton in lucrari hidrotehnice (baraje si diguri).

Studiul aprovizionarii unui complex de santiere energetice cu agregatele necesare pentru betoane.

Studiul eficacitatii tehnice si economice pentru o tehnologie de cofraje speciale.

Organizarea controlului nedestructiv prin gamagrafie a sudurilor speciale ‘in baie’ pentru solidarizarea de prefabricate foarte grele pentru structurile de rezistenta a trei centrale termoelectrice totalizand 1000 MW.

Punerea la punct si aplicarea unui sistem de diagrame de control al calitatii care a permis urmarirea si controlul zilnic a productiei unei centrale de producere a betonului pentru lucrari de diguri si baraje.

Directia unui grup tehnic multidisciplinar, in sectorul liniilor de transport de inalta tensiune si al posturilor de transformare electrice, aferent unei importante intreprinderi de centrale energetice.

Coordonarea lucrarilor agentilor implicati in proiecte de constructii termo – si hidroenergetice (structuri purtatoare, diguri, baraje, linii de transport, canalizari).

Realizarea de studii speciale si de anchete pentru determinarea practicilor neconforme tehnic si-sau economic in industria constructiilor.

Gestiunea executarii cladirilor de antrepozite din complexul unei uzine de cauciuc sintetic (structuri purtatoare din beton si sarpanta metalica).

Coordonarea lucrarilor pentru dezvoltarea laboratoarelor constituind un centru de cercetari (structuri portante de beton armat).

– Biserica greco-catolică, care este şi ea ortodoxă în credinţa ei dacă şi-o trăieşte bine şi cu cuviinţă.

        Nimic fără Dumnezeu!”

%d blogeri au apreciat: